UKK

Usein Kysytyt Kysymykset - FAQ

Hautakiven haudalle voi hankkia hautapaikan haltija eli käytännössä omaiset. Hautapaikalle täytyy olla aina seurakunnan rekisterissä merkitty hautapaikan haltija. On tärkeää muistaa, että hautapaikka ja siihen liittyvät velvoitteet täytyy olla maksettu seurakunnalle, ennen kuin seurakunta myöntää kiviliikkeelle tarvittavat asennusluvat hautakivelle.

Seurakunnilla on erilaisia käytäntöjä säännöissään, milloin hautakivi tulee tapittaa jalustaansa. Pääsäntöisesti yli 60cm korkeat pääkivet ja jos jalustakiven yläpinta on kiiltävä, kivi tapitetaan aina.

On kuitenkin muistettava, että tapitus estää lähinnä hautakiveä luistamasta pois jalustaltaan. Jos hautakivi halutaan kaataa ilkivaltaisesti, se kyllä yleensä onnistuu tapituksesta huolimatta.

Seurakunta määrää säännöissään minkä kokoinen hautakivi milläkin alueella sallitaan. Yleensä 100cm leveään hautapaikkaan saa asentaa 90cm leveän pääkiven, jalustakiven ollessa 100cm. Hautakiven maksimi korkeus on myös yleensä määrätty. Monessa seurakunnassa se on 60cm. Omasta seurakunnasta saatte tarkat tiedot kyseiselle hautapaikalle sovellettavista säännöistä.

Me myös selvitämme aina säännöt ennenkuin hautakiveä aletaan valmistamaan.

Kyseisen kokoinen hautakivi painaa hieman kivilajista riippuen, 15cm paksuna, n. 130-150kg.

Monesti vainajan alkuperäinen sukunimi (o.s.) kaiverretaan nimi- ja aikatietojen väliin, mutta haluttaessa myös entinen sukunimikin voidaan kaivertaa. Mitään sääntöä asiaa koskien ei kuitenkaan ole olemassa.

Suosittelemme käyttämään pronssisia muistolaattoja, jotka vievät vähän tilaa ja joita on saatavilla monia erilaisia malleja.

Myös perinteinen kaivertaminen kiveen on mahdollista, mutta se on enemmän tilaa vievää.

Hautakiven lisänimen kaiverruksen hinta muodostuu kaiverrettavien merkkien määrästä. Keskimäärin lisänimen kaiverruksen hinta on n.150 – 300€.

Vanhojen kaiverruksien entisöinnin hinta perustuu myös merkkien ja koristeiden määrään. Keskimäärin yhden vainajan tietojen, ristin ja sukunimen entisöinti maksaa yhteensä n.100-200€. 

Meillä on käytössä luettelo yleisimmin hautakivissä käytettävistä fonteista, mutta kaikkia tietokonepohjaisia fontteja voidaan periaatteessa käyttää. 

Fontin tulee olla tarpeeksi paksu, että se näyttää siistiltä kaiverrettuna hautakivessä.

Kaiverretun ja kullatun tekstin värisävyyn vaikuttaa moni seikka. Kaiverruksen syvyys on yksi ja käytetyn lehtikullan sävy ja karaattimäärä on toinen tekijä.  Lehtikultaa valmistaa moni valmistaja maailmassa ja lisäksi sitä valmistetaan monessa eri sävyssä.

Lehtikulta, jota käytetään uuden nimen kultaukseen, voi olla eri valmistajan sävyerää, kuin aiemmassa kaiverruksessa on käytetty. Lisäksi ajan patina ja likaantuminen muuttavat kullan sävyä pikkuhiljaa.

Jos kyseessä on arkkuhautaus, voidaan hautakivi yleensä asentaa joidenkin kuukausien kuluttua hautauksesta. Poikkeuksena seurakunnan palkille tehtävät asennukset, jotka voidaan yleensä tehdä heti hautauksen jälkeen.

Seurakunta kunnostaa ensin hauta-alan, jonka jälkeen he myöntävät hautakiven asennusluvan kiviliikkeelle.

Jos hauta-alalla on uurna hautaus, ei se yleensä vaikuta hautakiven asentamisajankohtaan.

Seurakunta päätää aina loppujen lopuksi asentamis ajankohdan.

Hautausmaa rahom oy

Ottakaa yhteyttä!

Onko kysyttävää palveluistamme ?

OTA YHTEYTTÄ