usein kysytyt kysymykset

Yleistä hautakivistä

Kuka voi hankkia haudalle hautakiven?

Hautakiven haudalle voi hankkia hautaoikeuden haltija eli käytännössä haltijaksi nimetty omainen.

Hautakiveä hankittaessa kannattaa olla jo päätetty seurakunnan kanssa, kuka on hautaoikeuden haltija. Monessa seurakunnassa tarvitaan hautaoikeuden haltijan allekirjoitus hautamuistomerkkisuunnitelmaan.

On hyvä muistaa, että seurakunnalle tulee olla kaikki maksut suoritettuna, ennen kuin kiviliike saa asentamisluvan hautakivelle.

Milloin hautakivi kannattaa hankkia?

Hautakivi kannattaa hankkia niin, että kustannukset saadaan perunkirjaan.

Kesäaikaan toimitusajat ovat pidempiä kuin sesongin ulkopuolella, joten esim. kevään asennuksiin kannattaa hautakivi tilata jo hyvissä ajoin talvella.  

Mitä maksaa hautakivi?

Hautakiviä on monen hintaisia. Eniten hintaan vaikuttaa hautakiven koko ja käytettävä kivilaji. Myös hautakiven muotoilu ja sivujen kiilloitus nostavat hintaa. 

Meillä on sivustollamme aina näkyvillä myös yhteishinta hautakivestä, joten vertailu erimallisten hautakivien kustannuksista  on helppoa.

Millaisen hautakiven voi haudalle hankkia?

Hautakiven hankinnan yhteydessä on hyvä selvittää millaiset säädökset seurakunnalla on kyseiselle hauta-alalle. Yleensä enimmäis koko/pinta-ala hautakivelle on määrätty. Varsinkin uurnahaudoilla hautakiven koko voi olla määrätty suhteellisen pieneksi, hautapaikkoihin nähden.

Kivilaatuna kannattaa käyttää kauttamme saatavia kivilaatuja, jotka ovat todistetusti kestäviä.

Millainen hautakiven pintojen käsittely tulisi olla?

Yleensä hautakiven etupinta on kiilloitettu ja sivut, joko lohkotut tai sahatut. Muita yleisiä käsittely vaihtoehtoja on mattahionta, ristipäähakkaus ja polttaminen. 

Pinnan käsittely vaikuttaa paljon, miten helppoa hautakiven puhtaana pitäminen on. Helpoin pinta puhtaanapidolle on kiilloitettu/hiottu pinta, kun taas esim. lohkottu tai poltettu pinta on vaikeimpia pitää puhtaana.  Mitä karkeampi pinta on, sitä työläämpää se on pitää puhtaana.

Mitä yleisiä seikkoja tulisi ottaa huomioon hautakiven hankinnassa?

Yksi tärkeimpiä seikkoja hautakiven hankinnassa on sen koko. Monetko nimitiedot hautakiveen pitäisi tulevaisuudessa mahtua? On hyvä tietää, että osa nimitiedoista voidaan perinteisesti kaivertaa ja osa lisätä muistolaatoilla.

Miten pinnat ovat käsiteltyjä? Kiilloitettu pinta hautakivessä on helppo pitää puhtaana, kun taas lohkottu pinta on työläämpi pitää puhtaana.

Milloin hautakivi valmistuu ja ja milloin se asennetaan?

Hautakiven valmistumiseen ja asennukseen tilauksesta menee yleensä n. 3-6viikkoa. Joskus hautakiven asennus voidaan suorittaa jopa alle viikossakin.

Jos hautakivimalli on ns. varastossa oleva kivi ja siihen tulee pelkästään kaiverretut tiedot, voidaan se yleensä asentaa heti, kun seurakunta on myöntänyt kiviliikkeelle asennusluvan. Yleensä luvan saamisessa menee keskimäärin 1-2 viikkoa.

Jos hautakiveen tulee tulee esim. pronssisia tuotteita, valmistetaan ne tilauksesta ja niiden valmistumisaika on keskimäärin 1-3vk. 

Sesonkiaikana (kevät ja kesä) tilauksia on yleensä niin paljon, että se voi pidentää hautakiven asennusaikaa.

Talvella (routa maassa) ei asennuksia voida suorittaa kuin seurakunnan palkilla oleville hautapaikoille.

Sekalaisia kysymyksiä hautakivistä

Mitä maksaa vanhan hautakiven lisänimen kaivertaminen, entä entisöinti?

Keskimäärin hautakiven lisänimen kaiverruksen hinta on alkaen 150€. Hinta muodostuu pääasiassa kaiverrettavien merkkien määrästä. 

Vanhojen tekstien uudelleen kultaus/maalaminen on yleensä alkaen 100€, riippuen tekstien ja koristeiden määrästä sekä puhdistuksen hinta, hautakiven koosta riippuen.

Mitä maksaa hautakiven etupinnan uudelleen kiilloittaminen ja kaivertaminen?

Hautakiven uudelleen kiilloittaminen/hionta antaa mahdollisuuden järjestellä nimitiedot ja koristeet uudelleen siten, että tulevaisuudessakin mahtuu lisää nimitietoja.

Kiilloittamisen hintaan vaikuttaa hautakiven koko, sekä montako nimitietoa ja koristetta  kaiverretaan uudelleen. Keskimäärin hinnat ovat 500€:sta ylöspäin.

Yleensä aina hautakiven uudellleen hionta tulee halvemmaksi, kuin aivan uusi hautakivi.

Paljonko maksaa muistolaatta hautakiveen?

Hautakiveen tulevien muistolaattojen hinnat alkavat n. 200€:sta. Käytettävän materiaalin lisäksi hintaan vaikuttaa myös mahdolliset laattaan tulevat koristeet.

Voitte sivuiltamme katsoa yleisimpien käytettävien muistolaattojen hinnat.

Paljonko painaa 60 x 80cm kokoinen hautakivi?

80cm x 60cm hautakivi painaa n. 150-200kg riippuen kivilajista.

Tuleeko uuden hautakiven ja jalustakiven väliin mitään tappia?

Hautakiven ja jalustakiven väliin tulee yleensä aina tapitus jos pääkivi on yli 60cm korkea. Lisäksi, jos jalustakivi on päältä kiilloitettu, tapitetaan se aina, pääkiven koosta riippumatta.

Vanhoissa hautakivissä ei yleensä ole tappia, sillä seurakunnat eivät ole niitä ennen aina vaatineet asennettavaksi.

miten hautakiven voi pestä?

Hautakiven pintojen puhdistukseen voi käyttää esim. mäntysuopaa. Voimakkaasti happamia tai emäksisiä pesuaineita tulee välttää.

Kiilloitetut pinnat voi pestä vedellä, pesuaineella ja sienellä. Kaiverruksien kohtia tulee välttää hankaamasta. Niihin voi käyttää pehmeätä liinaa.

Lohkottuihin ja sahattuihin pintoihin voi käyttää vettä, juuriharjaa ja pesuainetta. Pesuaineen kannattaa vaikuttaa vähän aikaa pinnalla, jolloin lika lähtee helpommin pois.  Käytetty pesuaine tulee aina pestä riittävällä vedellä hyvin pois, hautakiven pinnasta.

Varsinkin vanhoissa kivissä lika saattaa olla niin pinttynyt ettei sitä saa kotikonstein poistettua. Tällöin kannattaa kääntyä puoleemme ja kysyä tarjousta hautakiven puhdistuksesta ja tarvittaessa myös entisöinnistä.

Mitä tapahtuu haudalta poistetulle hautakivelle?

Kun haudalle tulee uusi hautakivi, niin viemme aina asennuksen yhteydessä vanhan hautakiven pois haudalta. Hautakiveä säilytetään aikansa meillä, jonka jälkeen se hävitetään asianmukaisesti pois.

Kuka tekee hautakiven oikaisun?

Hautakiven oikaisun tekee yleensä seurakunta, omainen tai kiviliike. Voitte  kysyä tekeekö oma seurakuntasi hautakiven oikaisua vai tarvitseeko siihen kysyä ulkopuolista toimijaa.

Pienen hautakiven voi periaatteessa oikaista itsekin, mutta oikaisutyössä tulee olla hyvin varovainen sillä hautakivi ja jalustakivi ovat painavia.

Me teemme vuodessa paljon hautakiven oikaisuja ja oikaisutyö kannattaakin aina jättää ammattilaisen tehtäväksi.

 

Mihin kohtaan hautakivi asennetaan hauta-alalle?

Seurakunta määrää kiviliikkeelle mihin kohtaan hautakivi asennetaan hauta-alalle.

Yleensä kohta on keskellä hauta-alaa eli ei välttämättä vainajan haudan kohdalla.

Tuleeko hautakiven tekstitiedot vainajan haudan puolelle?

Siihen tuleeko hautakivessä nimitiedot vainajan haudan puolelle kiveä, ei ole olemassa mitään sääntöä. Yleensä ensimmäinen nimitieto hautakiveen tehdään vasemmalta lähtien mutta yhtä hyvin se voidaan tehdä myös oikealle puolellekkin, jos tilaaja näin haluaa.