Hautakiven hankinta - seurakunnan säädökset

Kuka voi hankkia haudalle hautakiven?

Hautakiven haudalle voi hankkia hautapaikan haltija eli käytännössä omaiset.

On tärkeää muistaa, että hautapaikka ja siihen liittyvät velvoitteet täytyy olla maksettu seurakunnalle, ennen kuin seurakunta myöntää kiviliikkeelle tarvittavat asennusluvat hautakivelle.

Seurakunnan erilaiset säädökset hautakivelle

Uuden hautakiven asentamiselle on yleensä aina anottava seurakunnalta lupa.

Meillä RAHOM Oy:ssa kuuluu aina palveluu, että hoidamme tarvittavat lupa-asiat ja luonnokset seurakunnan kanssa uuden hautakiven hankinnan yhteydessä.

Kaikilla seurakunnilla on omat määräykset ja säädökset, koskien hautakiven asentamista. Säädökset voivat koskea hautakiven kokoa, väriä, muotoa, tai jopa koristeita.

Yleisimmin säädettyjä asioita on hautakiven maksimi koko hautapaikalla. Jollain lohkoilla hautakiven koko voi olla määrättynä kiven pinta-alan suhteenkin.

Joillain kulttuurillisesti arvokkailla hautalohkoilla seurakunta voi vaatia vanhan, jo olemassa olevan hautakiven hyödyntämistä. Tällöin hautakivi voidaan esim. hioa uudestaan.
Lisätietoja vanhan hautakiven hionnasta täältä.

Seurakunnissa on myös vaihtelevia sääntöjä koskien hautakiven jalustan yhteydessä olevia, kivisiä kukkapenkkiä ympäröiviä rakennelmia kohtaan.

Lukuisten erilaisten säännösten vuoksi olisikin tärkeää, että ennen kuin hautakiveä aletaan suunnittelemaan olisi selvitetty oman seurakunnan säädökset.

Seurakunta monesti ilmoittaa automaattisesti omaisille hautapaikkaa ja hautakiveä koskevat säädökset ja määräykset hautauksen tai hautapaikan hankinnan yhteydessä.

Me myös autamme näiden säädösten selvittämisessä.

Me tarkistamme aina seurakunnalta voimassa olevat säännökset koskien hautakiveä, ennen kuin hautakiveä aloitetaan lopullisesti valmistamaan.

Seurakunta määrää myös ajankohdat jolloin hautakiven saa asentaa hautapaikalle.

Keväisin asennukset alkavat yleensä roudan kokonaan sulettua ja kun seurakunta on kunnostanut hautapaikan.

Syksyllä asennukset jatkuvat yleensä lumen tuloon asti, mutta joillain seurakunnilla asennus ajankohdat perustuvat pelkästään kalenteriin.

Jollain seurakunnilla myös tietyt kesäkuukaudet voivat olla rauhoitettuja uusien hautakivien asennusten suhteen.

Jos hautakivi tulee seurakunnan asentamalle palkille (yleensä uudet uurnahauta alueet), asennuksia voidaan yleensä suorittaa ympäri vuoden.

Täältä näet kaikki suomen seurakunnat