Hautakiven hoito-ohjeita

Hautakiven pinnat likaantuvat aina ajan saatossa ulkoisista tekijöistä johtuen. Suomen muuttuvat sääolosuhteet ja ilmasta tulevat epäpuhtaudet rasittavat kiven pintaa vuosien ja vuosikymmenten saatossa kovasti.

Aukealla paikalla hautakivi säilyy puhtaampana pitempään, mutta pensaiden ja puiden lähistöllä pinnat likaantuvat nopeasti.

Hautakiveä kannattaa puhdistaa aina silloin tällöin haudalla käydessä. Helpoin ja nopein tapa on huuhdella vedellä pois kerääntynyt siitepöly ja muu lika. 

Kiven pintoja voi harjata vedellä ja harjalla, mutta kaiverruksien kohdalta harjaamista tulee välttää, etteivät kaiverruksien väriaineet ja lehtikulta vahingoitu. 

Ensimmäisten vuosien aikana kaiverruksesta, ei suositella koskemista kullattuihin kaiverruksiin ollenkaan.

Pronssisten kohokirjainten ja koristeiden pintoja ei saa hangata millään kovalla, sillä niiden pintoihin voi tulla kirkkaita naarmuja.  

Paras on pehmeä harja ja/tai kangas jolla lika pyyhitään pois veden kanssa. Apuna voi myös käyttää mietoa pesuainetta, mutta silloin kannattaa käyttää vettä paljon, että kaikki pesuaine huuhtoutuu pinnoilta pois. 

Kromattujen ja  kullattujen pronssituotteiden puhdistamiseen suositellaan pelkkää vettä ja pehmeää harjaa tai kangasta. 

Hautakiven sahapinnalla ja louhitulla pinnoilla olevia sivuja voi myös harjata ruostumattomasta teräksestä valmistetulla teräsharjalla.

Varsinkin louhituilla pinnoilla lika voi olla kovassakin ja silloin niiden täydellisesti puhtaaksi saaminen on työlästä ja monesti omatoimisesti mahdotontakin. Tällöin kannattaa kääntyä meidän puoleen. Me puhdistamme pinnat puhtaiksi ja uusimme kaiverruksien värit uuden veroisiksi pienin kustannuksin.

Kynttilöiden sijoittelua aivan hautakiven pinnan yhteyteen tulee välttää, koska niistä aiheutuu helposti steariini- ja rasvatahroja, joiden pois saaminen kokonaan on vaikeaa.

Kynttiläholveissa saa polttaa ainoastaan öljykynttilöitä. Vääränlainen kynttilä saattaa noeta lasia ja hautakiveä. Myös steariiniroiskeet ovat mahdollisia.

Jos nokitahroja tulee niitä voi puhdistaa kaupoista saatavalla noen poistamiseen tarkoitetulla pesuaineella tai keraamisten liesitasojen puhdistukseen tarkoitetuilla tuotteilla. Laseista noki lähtee yleensä pelkällä vedellä ja esim. kankaalla pyyhkimällä.

Steariinitahrat ovat vaikeita saada kokonaan pois hautakivestä, mutta niiden puhdistamiseen voi kokeilla spriitä.