Vanhan hautakiven uudelleen hionta

Kuvassa esimerkki asiakkaallemme toteuttamasta vanhan hautakiven uudistamisesta, jossa hautakivi hiottiin uudestaan ja lisättiin pronssikoristeita ja nimilaattoja

Jos vanhaan hautakiveen ei enään mahdu uusia kaiverruksia, kannattaa uuden hautakiven sijaan harkita myös hautakiven uudelleen hiomista.

Tällöin hautakiven etupinta kiilloitetaan uudestaan ja kaiverrukset tehdään uudestaan sopivalla koolla, ottaen huomioon myös mahdolliset tulevaisuudessa tarvittavat nimipaikat.

Vanhan hautakiven uudelleen hionnan etuina on, että monesti jo vuosikymmeniä haudalla ollut, tärkeä ja rakas sukukivi, voidaan säilyttää haudalla jatkossakin. Hionnalla päästään myös aina edullisemmalla kuin vastaavalla uudella hautakivellä.

Vanhat koristeet on mahdollista jäljentää uuteenkin kaiverrukseen samanlaisina ja tarvittaessa muuttaa myös niiden kokoa.

Uudelleen hionnan yhteydessä hautakivi yleensä puhdistetaan ympäriinsä, mutta siinä voidaan myös säilyttää haluttaessa hautakiven sivujen ja taustan näkö entisellään. Etenkin jos halutaan säilyttää arvokas, vuosikymmenien saatossa tullut sammal ja ajan patina. Tällöin vain hautakiven etupinta uudistetaan uuden veroiseksi.

Monella hautausmaalla on vanhoja osastoja ja lohkoja, joissa olisi toivottavaa säilyttää vanhojen hautakiven muotoiluperinne ja tyylit tulevillekkin sukupolville.

Tällöin hautakiven uudelleen hionta on paras vaihtoehto.