Ohjeita hautakiven hankintaa varten – Ominaisuudet

Ohjeita hautakiven hankintaa varten - Hautakiven ominaisuudet

Hautakiven hinta ja  kustannukset

Jokainen hautakivi valmistetaan aina yksilöllisesti ja sen lopulliseen hintaan vaikuttavat monet seikat. Hautakiven koko ja käytettävä kivilaji muodostavat lähtökohdan hinnalle. Sivujen käsittely (kiilloitus ja muotoilu), sekä lisättävät pronssituotteet kuten kirjaimet ja kynttilälyhtykehys vaikuttavat paljon hintaan.

Tämän vuoksi jokainen hautakivi ja sen hinta on yksilöllinen ja tapauskohtainen.

Edullisin hautakivimalli on metallisella jalustalla oleva granittilaatta, jossa tiedot ovat kaiverrettuina.

Tälläisen hintaluokka on alkaen 250 €, riippuen yksityiskohdista.

Talvella 2020 esim. 40x50cm kokoisen hautakiven lähtöhinta asennettuna oli 595 €.

Hautakiven väri

Käytettävä kivilaji muodostaa hautakiven perusvärityksen. Vanhoilla hautalohkoilla näkee pääasiassa mustia hautakiviä, mutta nykyään käytettävien kivilajien kirjo on laajentunut. Suosituimpia värejä nykyään ovat musta, harmaa, punainen ja Mäntsälän loimukas, jossa on sekaisin punaista ja mustaa.

Parhaiten kiven todellinen väri tulee esille, kun pinta on kiilloitettu eli hiottu.

Saatavilla olevat värit näette alapuolelta.

Hautakiven pintakäsittely vaihtoehtoja

Yleisin käytetty pintakäsittely hautakivissä on perinteisesti, että etupinta on kiiltävä ja muut pinnat sahatut eli eivät kiillä. 
Kiiltävä pinta tuo kiven sävyt parhaiten esiin ja samalla tekee pinnasta helpommin hoidettavan. Kiiltävä pinta on helppo pitää puhtaana pelkällä vedelläkin sillä se on liukas ja vähemmän huokoinen kuin esim. matta pinta tai sahattu pinta. Sahattu pinta on se pinta joka kivessä on sahauksen jäljiltä. Meillä sahatut pinnat hautakivissä ovat aina myös hiekkapuhallettuja.

Täysin kiiltävän pinnan vaihtoehtona on myös mattahiottu pinta, jossa kiilto on mattainen. Tämä on harvemmin käytetty vaihtoehto ja mattapinta on herkempi likaantumaan ja vaikeammin hoidettava kuin täysin kiiltävä pinta. Mattapinta ei monessa kivilajissa tuo esille kivilajin värejä kuten täysin kiilloitettu, kiiltävä pinta.

Edellä mainittujen pintojen lisäksi kiven sivut voidaan myös louhia. 
Louhittu pinta on epätasainen ja luonnollinen. Etupinta voidaan myös kivilajista riippuen tehdä luonnonmukaiseksi. Tällöin tiedot tehdään yleensä pronssikirjaimilla, laatoilla tai kiveen tehdään tasainen alue, johon tiedot voidaan kaivertaa. Tasainen alue voidaan myös kiilloittaa. Tietyissä tapauksissia tiedot voidaan myös kaivertaa epätasaiseen pintaan.

Esimerkki louhitusta hautakivestä, jossa edessä luonnonpinta.

Hautakiven pintaa voidaan myös piikata jolloin pinta tehdään käsityönä piikillä hakaten, halutun näköiseksi. Tällä menetelmällä saadaan kauniisti kontrastia tasaisen kiiltävän ja karkean piikatun pinnan välille. Piikkaamien tuo samalla kauniisti korkeuseroja pintojen välillä, korostaen kiiltäviä koristeita.

Esimerkki mustan värisestä hautakivestä, jossa sivut ovat louhitut ja etupinnassa on kiiltävää sekä piikattua pintaa.

Muita hautakiveen käytettävissä olevia pintakäsittelyjä on myös ristipäähakattu pinta, jossa pinta hakataan tasarakeiseksi pinnaksi. Tätä menetelmää voidaan käyttää mm. hautakiven etupinnassa korostamassa erilaisia muotoja tai koristeita.

Pinta voidaan myös tietyissä kivilajeissa polttaa epätasaiseksi. Tätä menetelmää ei voi kuitenkaan soveltaa kaikkiin kivilajeihin.

Yleissääntönä voidaan pitää pintakäsittelyn suhteen, että mitä kiiltävämpi pinta on sitä helpompi se on pitää puhtaana.

Hautakiven muotoilu

Sydän hautakivi
Asiakkaalle suunnittelemamme sydämen muotoin hautakivi, jossa sivut ovat kiiltävät.

Hautakiven muodon suhteen nykyään on vaihtoehtoja enemmän kuin ennen. Kehittyneet koneet mahdollistavat monia erilaisia sivujen muotoja. Suosituimmat muodot ovat kuitenkin perinteisiä eli suoraan sahatut mallit, yläosastaan kaarevat ja sivuiltaan käsin louhitut mallit.

Muotoilussa voidaan myös yhdistää sahattua tai kiilloitettua pintaa ja louhittua.

Hautakivi mallistostamme näette erilaisia malleja suunnittelun pohjaksi. Hautakivi valmistetaan aina tilauksesta,  joten  kaikenlaiset muutokset malleihin ovat mahdollisia.

 

Hautakiven tekstityylit, koristeet ja muut symbolit

Hautakivi kalastaja kaiverruksella
Kaiverretulla kuvalla voidaan kertoa vainajan elämästä. Tämän koristeen teimme kalastajan hautakiveen.

Hautakivi voidaan valmistaa hyvinkin yksilöidysti erilaisilla pronssisilla ja kaiverretuilla koristeilla.

Esimerkiksi nimitiedot voidaan tehdä sekä kaivertamalla että pronssisena, vainajan omalla käsialalla. Tyylejä voidaan yhdistellä vapaasti eli esim. sukunimi voi olla pronssisilla kirjaimilla ja muut tiedot kaiverrettuina.

Eri aihealueiden koristeita on olemassa lukuisia erilaisia niin pronssisina kuin kaiverrettuinakin. Myös erilaisia harrastuksiin liittyviä pronssikoristeita on saatavilla monilta eri aihealueilta.

Hautakiven haitari kaiverrus
Soittimen kuva hautakivessä kertoo jälkipolvelle vainajan elämästä. Tämän kuvan teimme tunnetun hanuristin hautakiveen.

Erilaisia tekstityylejä on saatavilla lukuisia, aina perusteksteistä kaunokirjoituksiin ja moderneihin tekstaustyyleihin.

Hautakiveen voidaan toteuttaa kaivertamalla erilaisia koristeita aina pienestä enkelistä isompiin maisemakuviin.

 

Nykyään on suosittua asentaa hautakiveen pronssinen kynttilälyhtykehys, jossa öljykynttilä palaa kauniisti tuulelta suojassa, hautakiven sisässä. Saatavilla on useita eri malleja ja kokoja, myös pieniinkin hautakiviin.

Hautakiven lyhtykehys

Erilaisia hautakiven pronssisia koristeita on olemassa paljon ja niitä on saatavilla aina harraste aiheisista enkeleihin ja risteihin asti.

Hautakiven koriste istuva poikaenkeli

Esimerkkejä hautakiveen kiinnitettävistä pronssikoristeista löytyy sivuiltamme kohdasta ‘Pronssikoristeet’.

Ottakaa yhteyttä!

Onko kysyttävää palveluistamme ?

OTA YHTEYTTÄ